Men även journalistiken är i dag datadriven till stor del. På redaktionen samlar vi in data om vad som läses och hur mycket, och anpassar sedan vår journalistik efter läsarnas intresse. Förenklat kan man säga att ämnen som ingen vill läsa om skriver vi inte heller om.

På det här sättet kan vi inte bara skapa en mer engagerande journalistik för våra 700 000 månatliga besökare, våra data blir också en integrerad del i IDG:s erbjudande till marknadsförare.

Tittar vi på läsartrender för årets första kvartal ligger fortfarande säkerhet i topp, det är ett ämne med ständigt nya infallsvinklar och problemställningar som kommer att vara top of mind inom överskådlig tid.

Topp 10 ämnen & befattningar

Raketen heter inte oväntat AI. Pratet om maskininlärning och smarta AI-lösningar tog rejäl fart i branschen under fjolåret, men det är först nu som våra läsare fått upp ögonen för tekniken. Så är det faktiskt ofta, att vår journalistik ligger steget före läsarna. Vilket är helt naturligt när man som IDG:s publikationer bevakar den tekniska utvecklingens framkant.

Intresset för AI lär hur som helst bara bli starkare framöver, både i år och kommande år. Det är tydligt att något stort är på väg att hända. En revolution, rent av.

Den andra raketen på listan är GDPR, EU:s dataskyddsförordning som knappt lämnat någon oberörd. Här får vi se vad som händer efter den 25 maj, men allt tyder på att frågan lär leva ett bra tag.

Slutligen tittar vi inte bara på vad som läses, utan även vem som interagerar med IDG:s innehåll och erbjudanden. Dvs. vilka målgrupper laddar just nu ner flest white papers, anmäler sig till nyhetsbrev, anmäler sig till event eller laddar ner kompendier och liknande. Här fortsätter trenden att det är vd och verksamhetschefer som sitter i förarsätet, tillsammans med klassiska it-köparroller som it-chef och cio.

Marcus Jerräng, chefredaktör idg.se

Vill du veta med om vilka trender vi ser och hur du kan skräddarsy aktiviteter mot just dina målgrupper, skicka ett mejl till idgmedia@idg.se eller till din kundkontakt på IDG.