CIO Sweden genomför årligen en omfattande studie om hur svenska CIO:er och it-chefer ser på sin roll och vilka områden som är viktigast just nu. Här är fyra punkter som sammanfattar rapporten.

  • Digitalisering toppar CIO:ns agenda 2016. Redan i fjol var trenden tydlig, men i år överskuggar den allt. Digitalisering ligger högst på listan över ”de hetaste trenderna”, och i rankningen av de ”de största utmaningarna” har frågan klättrat upp från en niondeplats förra året till första i år. Att it, i form av mobila, digitala tjänster, sveper in och stöper om verksamheter uppfattas i huvudsak positivt.
  • CIO:n kan glädja sig åt större inflytande, ökad budget och ett starkare samarbete med verksamheten. Digitaliseringsfrågan skär tvärs genom organisationen och bidrar till ett ökat it-intresse. Men det finns också utmaningar. Förra årets bubblande optimism har ersatts av en mer pragmatisk hållning. Det behövs en handlingsplan och det gäller att väga in säkerheten.
  • Säkerhetsfrågorna kommer upp på bordet. Medvetenheten om nya it-hot ökar och den andra trenden är ju säkerhet, till andra platsen från tredje bland ”heta trender”, från sjunde till andra plats bland ”utmaningar”. Och kvar på en tredjeplats vad gäller investeringar. Investeringsplanerna toppas av två andra aspekter av digitalisering, ”mobilt” och ”molnet”, som gått från att ses som enskilda trender till verktyg
  • Digitaliseringens största potential ligger i att optimera affärsprocesser och möta nya förväntningar från kunderna. Genomgående ökar intresset för allt som rör kunder – gärna slutkunder – innovation och nya tjänster. Det blir även vanligare att in­volvera kunder och partners i arbetet med att identifiera nya möjligheter. Det som sätter käppar i hjulet är – som så ofta – att annat är mer prioriterat, och avsaknad av visioner.

Om du vill ha tillgång till hela rapporten och få en ökad förståelse för hur den här betydelsefulla målgruppen ser på it-investeringar 2016 erbjuder vi dig “CIO Lägesrapport – Allt om CIO-rollen 2016” till 50% rabatt och du betalar endast 895 kr. Beställ här >>